ŠPUD

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

+3
Hex
¤Lara
tomislav_ladisic@hotmail.
7 posters

Prijamni za Foto odjel

Prijamni za Foto odjel Empty Prijamni za Foto odjel

Post  tomislav_ladisic@hotmail. Wed Jan 28, 2009 3:07 am

imaš li pitanja o prijamnom, odjelu, profesorima, opremi... pitaj!
    ¤Lara
    ¤Lara

Prijamni za Foto odjel Empty Re: Prijamni za Foto odjel

Post  ¤Lara Wed Jan 28, 2009 11:41 pm

Prijemni ispit - molim do morbidnih detalja. Smile
    Hex
    Hex

Post  Hex Thu Jan 29, 2009 9:56 pm

dobra ideja...

i ja bi detalje... Laughing
    GoddessOfChaos
    GoddessOfChaos

Post  GoddessOfChaos Thu Jan 29, 2009 11:18 pm

takoder Very Happy

Post  tomislav_ladisic@hotmail. Sat Jan 31, 2009 3:54 am

pa sad baš do morbidnih detalja. hmm.. pa bilo bi lakše da me neš konkretno pitate a ne da sad pišem romane na par stranica. Rolling Eyes
    dakle...

bilo bi najbolje, za početak, imat neke fotke koje ćete moći pokazat kako bi profesori vidjeli da vas to zanima. razmislit prije malo o tome što vas zanima u fotografiji, što bi voljeli snimat te zašto uopće želite na fotografiju što su definitivno pitanja koja bi vas mogla dočekati na razgovoru koji je dio prijamnog. Tu je bitan faktor vaša komunikativnost što ih zapravo i zanima. Tog razgovora se ljudi obično i najviše boje (znam kak je meni bilo) al stvarno čim uđete u učionicu shvatit ćete da se niste imali čega bojat jer razgovor ide jako ležerno. Također će vam na tom razgovoru pokazati za redom nekoliko fotografija koje bi trebalo zapamtiti te onda odgovarati na pitanja tipa: koja je boja prevladavala na prvoj fotografiji, što je bilo na trećoj, što je zajedničko drugoj i prvoj... takve stvari.
    ali razgovor slijedi tek na kraju. prije toga vas čaka kraći ispit iz kemije o čem vam ne bi znal detalje al ne bu bilo puno toga. Zatim opća kultura i snalaženje u prostoru. npr. s koje je strane svijeta ulaz HNK? Bit će i jedan zadatak u kojem ćete trebati sjenčati kvadratiće na papiru ovisno o tome koliko su daleko u perspektivi. niš komplicirano. i još jedna bitna stvar je kadriranje. zadatak u kojem ćete dobiti veliku fotografiju te ćete trebati pomoču ravnala prekadrirat tu fotku na više manjih. tj. zadatak je naći nove kadrove unutar postojećeg kako bi dobili više izreza po vama zadovoljavajuće kompozicije.
    i to bi zaprav bilo to. ak imate još pitanja.. .tu sam! Wink sretno!
    ¤Lara
    ¤Lara

Post  ¤Lara Sat Jan 31, 2009 9:24 pm

...spomenuti ispit iz kemije mi je uzburkao želučane kiseline. :S Evo, toga se na primjer - bojim. Ja iz kemije imam dvojku. I to ne može ić' na više. Jednostavno ne može. A kemija se jedino i traži od općih, koliko sam shvatila. O.o Dobro, bar mi komunikacija nije problem...

Bog mi pomogao.
    amnesiac
    amnesiac

Post  amnesiac Sat Feb 07, 2009 4:52 pm

ja imah dvojku. vjeruj mi, "ispit" iz kemije je pljuga. u sklopu testa opće kulture, par pitanjca. barem je tako bilo prošle godine.
    kemija nije jedina koja se traži, mislim, ali je sigurno bitna za odjel.

Post  tomislav_ladisic@hotmail. Wed Feb 18, 2009 8:53 pm

Sonja... Primijenjena je ipak specifična škola koja se po mnogo čemu razlikuje od ostalih srednjih. Da bi upisala školu potrebno je još krajem osmog razreda pristupiti prijamnom ispitu crtanja i slikanja. Ako skupiš dovoljno bodova za upis i upišeš, na prvoj godini primijenjene imat ćeš opće stručne predmete: crtanje i slikanje, oblikovanje, tehničko crtanje, pismo da bi se po završetku prve godine prijavila na dva prijamna za neki od devet odjela na školi.
    Kaj se tiče prijamnog na foto odjelu, ma profesori stvarno nisu tako strašni i strogi da bi ih se trebalo bojati. uvjek možeš doći za vrijeme nastave, predstaviti se ko učenica prvog razreda koja želi na foto (kad to budeš naravno) i raspitati se o odjelu i upoznati profesore. Tak sam i ja još u osnovnjaku želio na foto u primijenjenoj i niš me drugo nije zanimalo. Puno sreće želim! Very Happy

Last edited by Tomislav on Sun Mar 01, 2009 1:28 am; edited 1 time in total
    sonja
    sonja

Post  sonja Wed Feb 18, 2009 9:51 pm

Tomislav wrote:za Sonju:
    fakat mi nije jasno da li je stvarno bilo potrebno toliko besmislenog prepranja.

u glavnom. Sonja... Primijenjena je ipak specifična škola koja se po mnogo čemu razlikuje od ostalih srednjih. Da bi upisala školu potrebno je još krajem osmog razreda pristupiti prijamnom ispitu crtanja i slikanja. Ako skupiš dovoljno bodova za upis i upišeš, na prvoj godini primijenjene imat ćeš opće stručne predmete: crtanje i slikanje, oblikovanje, tehničko crtanje, pismo da bi se po završetku prve godine prijavila na dva prijamna za neki od devet odjela na školi.
    Kaj se tiče prijamnog na foto odjelu, ma profesori stvarno nisu tako strašni i strogi da bi ih se trebalo bojati. uvjek možeš doći za vrijeme nastave, predstaviti se ko učenica prvog razreda koja želi na foto (kad to budeš naravno) i raspitati se o odjelu i upoznati profesore. Tak sam i ja još u osnovnjaku želio na foto u primijenjenoj i niš me drugo nije zanimalo. Puno sreće želim! Very Happy

hvala ti puno samo sam to trazila. Puno si mi pomogao a ovo sa kuvertama sam se samo salila ali ocito ostali ne razumiju.
    jako volim fotografiju i bas bi uzivala na tom odjelu, steta ako se upisem u skolu a kasnije ne upisem foto odjel. bolje da onda odem u fotografsku u savsku ali cula sam da je losa.
    a koji si ti razred?
    sonja
    sonja

Post  sonja Tue Feb 24, 2009 1:55 am

pozdrav Tomislave.
    zanima me kako da se najbolje pripremim za upis u spud.
    poslje oga bi isla na foto odjel i neznam sta bi sve trebala raditi i vjezbati da upadnem tamo.
    dali je to najbolji odel, kako tebi tako i drugima,
    pricala sam sa blue-om pa mi je rekao da se tebi obratim u vezi sta poslje studirati.
    shvatila sam da si 4. raz. pa me zanima sta ces ti upisati, i koje su jos opcije.
    znam da je jos rano ali volim razmisljat unaprijed.
    cula sam da ne postoji fakultet fotorafije u hrvatskoj, jeli to istina i sta onda upisati a da je fotografija, ici van studirat ili?

Post  tomislav_ladisic@hotmail. Sun Mar 01, 2009 1:14 am

Ej Sonja! Oprosti što mi je tako dugo trebalo da odgovorim.
    Ma ne postoji baš neki određen način na koji bi se pripremila za prijamni. Mislim da je zapravo najvažniji dio prijamnog zapravo intervju na kojem ti dokažeš da tebe doista zanima fotografija i da si zbog foto odjela opisao/upisala ŠPUD. Ne bez brige. Naravno, trema je normalna i bilo bi glupo od mene da ti kažem da ju ne moraš imati jer ćeš ju zasigurno imati. Znaj da su profesori dobronamjerni i da te neće mučiti ili pikati nožem (najvjerojatnije).
    Ako ne upišeš ŠPUD ili ako ne upišeš foto odjel koji očito toliko želiš koliko i ja u tvojim godinama (kriste! pa zvučim ko moja baka!) uvjek se možeš prebaciti u Školu za osobne usluge tj. tkz. Fotografsku u Savskoj. Oni su trogodišnja škola te sam čuo da nemaju baš dobar program no, to ti je alternativa. Sretno Wink

Istina je da u Hrvatskoj ne postoji akademija ili faks gdje bi se mogao nastaviti školovati u smjeru fotografije, no na Akademiji Dramskih Umjetnosti postoji odsjek snimanja tj. kamera ( ADU ) što je zapravo najbliže fotografiji. No ako imaš novaca i dobro ti idu jezici, školovanje možeš nastaviti u Padovi u Italiji ili u Pragu.

Kaj se tiče upisa u ŠPUD prijamni je isti već preko 125 godina!
    Sastoji se od dva djela: u prvom koji traje 2 sata crta se stolac olovkom. Bitno je da po promatranju dobro nacrtaš perspektivu i da stolac dobro smjestiš u papiru. Drugi dio je uvjek neka šarena 3D kompozicija koju treba naslikati temperom ili vodenim bojama. (savjetujem tempere) Dakle nakon što si skiciraš kompoziciju, bitno je dobro izmješati boje.
    Moguće je ostvariti maximalno 60 bodova, a minimalno 35 kako bi se upisali. Ostalih max 40 bodova koji se pribrajaju dobivenim bodovima crtanja i slikanja dobivaš kada brojiš ocjene iz osnovnjaka iz 7. i 8. razreda iz hrvatskog, likovnog, kemije te općeg uspjeha.

Last edited by Tomislav on Sun Mar 01, 2009 2:27 am; edited 1 time in total

Post  tomislav_ladisic@hotmail. Sun Mar 01, 2009 2:32 am

Evo neki stari podaci o broju sata i predmetima na foto odjelu.

PLAN I PROGRAM
    KBC.CandyLab
    KBC.CandyLab

Post  KBC.CandyLab Wed Mar 04, 2009 9:41 pm

prijamni za foto odjel je lagan ak te to imalo zanimalo prie.
    kemiu treash znat reda radi jer bush ju uchio josh 3 godine na foto odjelu.
    crtanje je ljepljenje papairicha ili fakin retush.
    fotografija ustvari je jednim djelom kemija. i bok. nema tu sad ima nema. pa sven je pao kemiju pae upo.
    i kakva posebna spremanja za odjel?! pih! confused Shocked

Sponsored content

Post  Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 22, 2024 5:04 am